MACES PLANTA MEDICINALA

MACES PLANTA MEDICINALA
Macesul este o varianta de TRANDAFIR SALBATIC,ROSA CANINA.
Macesul creste sub forma de tufe,ce ating uneori inaltimea de trei metri.
Toamna,cand aceste tufe sunt pline de FRUCTE,multi oameni aduna aceste FRUCTE pentru continutul lor foarte ridicat in vitamine (A, B,P, K) si in special in vitamina C (de peste 25 de ori mai mult decat lamaia).
Tufele de MACESE cresc pe pajistile de deal si de munte,in luminisuri de padure,in depresiuni la marginea apelor.
Popular macesul are si alte denumiri cum ar fi:cadir,rasura,
TRANDAFIR SALBATIC,rug,ruja.
MACES-TRATAMENTE NATURISTE.

MACES-TRATAMENTE NATURISTE
Fructele de MACES contin si zaharuri,acid citric,tanin.
Cunoscute inca din antichitate,se folosesc ca CEAI alimentar,marmelada sau sirop,avand un efect deosebit pentru bolnavii aflati in convalescenta.
Cercetarile de la inceputul secolului au aratat ca macesele (prin continutul in vitamina P) sunt foarte utile pentru mentinerea in functie a vaselor capilare,normalizeaza circulatia sangelui.
Macesele maresc secretia biliara si vindeca multe boli ale ficatului si veziculei biliare.
Este cunoscut si efectul antiinflamator in bolile intestinelor.
Semintele continute in fructele de MACES au un efect diuretic.
Mod de folosire:
CEAI din FRUCTE de MACES :

Se folosesc 2-3 lingurite cu FRUCTE zdrobite la o cana (250 ml) cu apa se pune la fiert timp de 5-10 minute.
Apoi se strecoara printr-o panza.
Se indulceste cu putina miere sau zahar,avand un gust placut aromat si acrisor.
Ceaiul de macese este recomandat pentru tratarea si prevenirea arteritei, aterosclerozei, dar si a bolilor de rinichi si vezica urinara.
In acest caz se beau doua cani de CEAI de macese pe zi.
Are efect diuretic si grabeste eliminarea nisipului dar si a pietrelor de la rinichi.
Acest CEAI este admirabil in stari gripale,raceli (combate febra).
Are si un usor efect laxativ.
PULBERE din FRUCTE de MACES:

Se macina foarte fin cu rasnita electrica de cafea fructele uscate de MACES.
Dupa macinare, semintele, care sunt foarte dure, vor ramane intregi, in timp ce pulpa se va transforma intr-o PULBERE fina.
Pentru a le separa, se va face o cernere printr-o sita deasa (cum ar fi cea pentru faina alba), pulberea fina astfel obtinuta fiind depozitata in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 15 zile (deoarece substantele active se oxideaza relativ rapid).
De regula, se administreaza de 4 ori pe zi, cate o lingurita rasa, pe stomacul gol.
In tratamentul gripei se administreaza pulberea de MACESE, cate 6 lingurite pe zi.
Pentru tratarea hipertensiunii arteriale se recomanda ca macar de doua ori pe an sa se faca o cura cu PULBERE de MACESE, din care se ia cate o lingura pe zi, vreme de 28 de zile.
INFUZIE COMBINATA de MACESE:

Intr-un sfert de litru de apa se pun la macerat vreme de 8-10 ore 3-6 linguri de PULBERE de MACESE (fara seminte), dupa care lichidul se filtreaza.
Preparatul rezultat se pune deoparte,iar PLANTA ramasa dupa filtrare se fierbe in inca un sfert de litru de apa, vreme de doua minute, dupa care se lasa sa se raceasca.
In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ jumatate de litru de infuzie combinata, care se administreaza pe parcursul zilei.
Pe cat posibil,in timpul prepararii este bine ca extractele sa nu intre in contact direct cu metalul din strecuratoare (sunt preferate strecuratorile de plastic sau tifonul), din vase (cele mai bune sunt cele de sticla) sau din oale (vor fi preferate cele teflonate), metal care va cataliza oxidarea vitaminelor.
Pentru tratarea constipatiei se administreaza INFUZIE COMBINATA de MACESE indulcita cu miere de MANĂ, cate o jumatate de litru baut dimineata, la trezire, pe stomacul gol.
Decoct combinat din seminte de MACESE:

Intr-un sfert de litru de apa se pun la macerat, vreme de 8-10 ore, 2 linguri rase de seminte de MACESE (rezultate in urma cernerii pulberii), dupa care lichidul se filtreaza cu multa atentie, asa incat sa nu se strecoare si perisorii (cu efect foarte iritant asupra aparatului respirator si digestiv) de pe samburii maceselor.
Preparatul rezultat se pune deoparte,iar PLANTA ramasa dupa filtrare se fierbe in inca un sfert de litru de apa, vreme de 10 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza.
In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ jumatate de litru de decoct combinat, care se administreaza pe parcursul zilei, in cure de maximum 14 zile, urmate de alte 14 zile de pauza.
Decoctul combinat combate constipatia si protejeaza rinichii.
Sirop de MACESE:

Peste 200 grame de PULBERE de pulpa de MACESE fara samburi se pun 800 ml de apa clocotita, dupa care se lasa sa macereze vreme de 12 ore.
Se adauga 500 de grame de zahar brun, se amesteca bine la foc foarte mic (preparatul nu trebuie sa clocoteasca!), dupa care se pune in borcane mici cu filet.
Aceste borcane se sterilizeaza in cuptor (de preferinta la 80 de grade, nu mai mult) vreme de 40 de minute, dupa care se lasa sa se raceasca gradat.
Se administreaza zilnic, cate 4-6 linguri, din preparatul astfel obtinut.
Acesta sporeste rezistenta organismului fata de bolile infectioase,intareste sistemul osos, mareste cantitatea de globule rosii din sange si este un tonic de exceptie, fiind cel mai bun antidot pentru oboseala.
ARENTIE!!!
Semintele de MACESE, in schimb, mai ales perisorii de pe aceste seminte, au un efect iritant foarte puternic asupra aparatului respirator si a celui digestiv. De asemenea, acesti perisori pot declansa reactii alergice severe, cu prurit, catar respirator, disconfort gastro-intestinal.